top of page

Zakaj je moja koža občutljiva?

obcutljiva-koza-1.png

Občutljiva oziroma hiperreaktivna koža, je koža, katera je pogosto nagnjena tudi k alergijam.

Zakaj je moja koža takšna?
Lahko gre za kozmetično pridelano kožo, (neustrezna izbira izdelkov, prepogosti tretmaji), lahko pa je to naša genetska predispozicija.


 

Razlika med genetsko predispozicijo in kozmetično pridelano hiperreaktivnostjo?

Kozmetično pridelana hiperreaktivnost

O kozmetično pridelani hiperreaktivnosti govorimo takrat, ko je naša koža naenkrat ali z nenadnim stopnjevanjem postala vedno bolj vzdražena. 

Morda smo uvedli nove izdelke v našo rutino nege
? Smo pretiravali s kozmetičnimi postopki? Ali pa zgolj nismo upoštevali navodil o uporabi izdelka?

Vse to lahko privede do poškodbe bariere in posledično (eritema, zategovanja, pekočega občutka na obrazu)

Vse to se lahko zgodi tudi ob neustrezni zaščiti, kadar smo izpostavljeni soncu ali vetru.

Genetsko predispozicionirana Hiperreaktivnost in nagnjenost k alergijam

Preobčutljiva koža je zaradi naravnih vzrokov oslabljena.
Vzrok težave najdemo v pregradi, ki jo tvori naša koža (bariera). Kadar koža ne ščiti tako, kot bi morala, se posledično senzorični receptorji pretirano odzovejo (s tem pošljejo signal v možgane).

Ta vrsta kože zato slabše prenaša vsakodnevni stres, kot so: nenadni mraz ali vročina, onesnažen zrak ali stresne situacije. Zato lahko imamo vtis, da lahko kar koli privede do kožne reakcije, ter da se reakcije pogosto pojavijo nepričakovano.

Težava s kožo, ki je nagnjena k nastanku alergij pa je povsem drugačna. Simptomi, kot so srbenje ali pekoč občutek, so reakcija imunskega sistema na antigen.

Primer takšnih antigenov sta cvetni prah in arašidi. Neprijetni občutki se pojavijo vedno, ko človek pride v stik z alergenom. V takem primeru se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, da bo mogoče raziskati vzrok alergije.

Kaj je kožna bariera?

Kožna bariera ali kislo-mastni zaščitni plašč kože je sestavljen iz skupkov mikroorganizmov, znoja, sebuma, vode celic in lipidov. Slednji leži v zgornji plasti naše kože (epidermis). 

 

Kožna bariera ima zelo pomembno funkcijo, saj ščiti našo kožo pred škodljivimi zunanjimi vplivi in izgubo vlage. Morda vse skupaj ne zveni nič posebnega, vendar je uspešno opravljanje teh dveh funkcij ključno za zdravje in posledično lep videz kože.

 

Kožno bariero imamo vsi, a je pri nekaterih naravno šibkejša (suha, občutljiva, tanjša, atopijska koža), nekateri pa si jo kar sami podškodujemo.

Kako zmanjšati preobčutljivost kože?

Izredno pomembno je, da je povrhnjica preobčutljive kože deležna individualne nege. Ta naj bo predvsem brez dražilnih snovi (pa tudi brez potencialnih dražilnih snovi ter konzervansov in dišav). Slednja lahko pomaga pomiriti draženje in zmanjša preobčutljivost kože. Preobčutljiva koža je po navadi zelo tanka in suha ter potrebuje dermo kozmetične izdelke, katerih sestavine so prilagojene potrebam kože, da se prepreči nadaljnje draženje.

V primeru poškodovane ali poslabšanega delovanja bariere je pomembno da se bariero obnovi in okrepi.

 


 

PRIPOROČILA ZA NEGO OBČUTLJIVE KOŽE

 

Obstaja več stvari, s katerimi lahko preprečite draženje in lajšate zbadanje, tesnost in pordelost kože. Če uporabljate preprosto in učinkovito vsakodnevno nego kože z dermo-kozmetičnimi izdelki, kateri so prilagojeni potrebam vaše kože, boste lahko pomirili svojo preobčutljivo kožo. Vlaženje je nujno.

Kožna pregrada ima dve pomembni funkciji: kožo ščiti pred zunanjimi napadi in zadržuje vodo, ki jo vsebuje koža. Če imate preobčutljivo kožo, je vaša kožna pregrada zelo občutljiva in bolj prepustna za agresorje. Hkrati omogoča, da voda uhaja s kože, ker je pogosto suha in dehidrirana. Tako postane vaša hiperreaktivna koža še bolj občutljiva. Ključ do rešitve za preobčutljivo kožo je torej uporaba pomirjujočih, vlažilnih izdelkov za nego kože, kateri okrepijo kožno pregrado in jo naredijo bolj odporno na zunanje vplive.

 

Izboljšaj stanje svoje kože

Ustrezni tretmaji iz naše ponudbe: 

- Personalizirana nega obraza

- Pregled in svetovanje glede izdelkov

Stopite v stik

Kozmetični salon koper/ Goddess Beauty Zone

Naslov

Kontakt za telefonsko naročanje

Urnik

041 230 969

Ulica 15, Maja 16
6000, Koper

  • TikTok
  • Instagram
  • Facebook
KARTIČNO POSLOVANJE

Ponedeljek, Torek, Sreda, Četrtek, Petek, Sobota.

09.00- 20.00  znotraj delovnika po dogovoru. Naročanje preko telefona ali samostojno online.

bottom of page