top of page

Katere vrste aken poznamo?

Akne se lahko pojavijo v več različicah. Delimo jih na nevnetne/komedonalne akne in na vnetne akne (cistične in nodularne).

Vnetne akne nastanejo, ko neškodljive bakterije, katere živijo na koži, pridejo v zamašene mešičke in povzročijo okužbo. Običajno so to bolj boleči in hudi izbruhi, ki zahtevajo zdravljenje in nekaj potrpežljivosti.

 Proces ni omejen samo na obraz, akne se lahko pojavijo tudi na drugih delih telesa, na primer na hrbtu in prsih. 

VRSTE AKEN
AKNE
VRSTE AKEN

Kako nastanejo?

Naše pore, vidne na površini, so prek lasnih mešičkov povezane z maščobnimi žlezami - lojnicami, - ki izločajo sebum na površini kože, da jo ohranjajo mehko in preprečujejo izsušitev. Kadar ga koža proizvaja preveč, lahko sebum zamaši mešičke z odmrlo kožo in umazanijo. Druga ali pridružena možnost je nepravilno poroženevanje kože v okolici lasnih foliklov, kar povzroči zadrževanje korneocitov in nastanek ogrcev.
 

- Črni ogrci (odprti komedoni): Pore so odprte, vendar zamašene in pogosto videti temne, ker pride do oksidacije zamašenega sebuma.
 

- Beli mozoljčki (zaprti komedoni): Pore so zaprte, mozoljčki pa vsebujejo gnoj in so na površini kože. Običajno so manjši in niso vneti/rdeči.
 

- Papule / Pustule: Papule so majhne rdeče izbokline, pustule pa so majhne rdeče izbokline, zraven napolnjene še z gnojem, oboje pa so na površini kože. Izgledajo vnete okoli por in bolj boleče.
 

- Ciste in Nodule: Na hujšem delu spektra in globlje pod površino se srečamo z nodulami (velike, trdne bulice) ali cistami (boleče bulice, napolnjene z gnojem), ki so lahko bolj agresivne, rdeče in boleče. Za slednje je ključna obravnava in redni pregledi pri dermatologu. 

 

Kako pride do vnetnih aken?

Prva faza: nastanek komedona ''ogrca''

Druga faza: Ogrci se vnamejo. Najprej nastanejo papule oziroma rožnate bunčice, kasneje gnojne vezikule ali pustule. Pri tem igrajo pomembno vlogo Propionibacterium acne, katere so normalno prisotne na vsaki koži. V lipofilnem okolju (na koži, ki je mastna) pa pospešeno rastejo in razkrajajo lipide. Produkti razkroja bakterij so iritativni in povzročajo vnetje.

 

Zakaj nastanejo?

Oglejmo si nekaj izmed glavnih vzrokov:1. Sestavine v izdelkih
 

Pomembno je, da izbiramo izdelke, ki ne mašijo por - so nekomedogeni!

Velja za odstranjevalce ličil, kreme z zaščitnimi faktorji, serume, ličila (skratka za celotno kozmetiko). V 
kolikor se nam akne pojavljajo samo na čelu, je smiselno preveriti sestavo šampona za lase, katerega uporabljamo.


2. Hormonske spremembe
 

Puberteta, menstrualni cikli, menopavza, jemanje določenih zdravil.

V kolikor imamo prekomerno poraščenost, (predel brade, brčic, okrog prsnih bradavic ali drugje po telesu) ali nam izpadajo lasje prekomerno, se velja posvetovati z osebnim zdravnikom. Zdravnik nas po presoji napoti na nadaljne preiskave, saj so to lahko znaki nekaterih endokrinoloških bolezni.

 

3. Prehrana
 

Občutljivost na hrano lahko v našem telesu povzroči vnetni odziv. Večina nas ima določeno stopnjo preobčutljivosti na mlečne izdelke, ne glede na to, ali to prepoznamo ali ne. Mleko in mlečni izdelki so izredno pro-vnetno živila, katera so lahko pri mnogih posameznikih kriva ne le za kožo, temveč tudi za probleme v celotnem prebavnem traktu.

Prav tako lahko živila z visokim glikemičnim indeksom ali glutenom pri nekaterih posameznikih sprožijo akne.

V primeru, da niste intolerantni, ne pomeni, da se morate odpovedati skodelici kave ali kosu tortice. Pomembno je, da živila z laktozo, visokim glikemičnim indeksom ali glutenom uživate zmerno. Ključna je raznolika in uravnotežena prehrana.

 

4. Stres
 

Kortizol je stresni hormon, kronični stres pa poveča kortizol in negativno vpliva na druge protivnetne mediatorje, kar posledično poveča vnetja, ki pripeljejo do nastanka aken.

Priporočila pri izbiri izdelkov za nego

- izdelki naj bodo nekomedogeni

- Tekom dneva uporabite zaščitni faktor

- Izogibajte se prekomerni uporabi ličil. V kolikor jih uporabljate pazite, da so nekomedogena (puder, blush, primer etc..)

- izogibajte se grobim pilingom, saj lahko s tem še dodatno iritirate kožo. Raje uporabite eksfoliante z BHA kislino.


- v Izdelkih je prav tako koristna Azelaična kislina, saj ima antibakterijski učinek. Ravno tako kožo gladi ter deluje močno protivnetno, kar pomaga pri oteklinah in rdečici, ki sta pogosti spremljevalki aken.

- Prav tako je odlično, v kolikor v svojo nego vključimo ceramide in niacimid (vitamin B3) in salicilno kislino.

 

Pigmentacije in brazgotine po aknah?

ZAPIS V PRIHODU

Prični z podporo blažji obliki aknaste kože ali odpravi brazgotine in pigmentacije

Ustrezni tretmaji iz naše ponudbe: 

- personalizirana nega obraza
- Microneedeling 

 

Stopite v stik

Kozmetični salon koper/ Goddess Beauty Zone

Naslov

Kontakt za telefonsko naročanje

Urnik

041 230 969

Ulica 15, Maja 16
6000, Koper

  • TikTok
  • Instagram
  • Facebook
KARTIČNO PLAČILO

Ponedeljek, Torek, Sreda, Četrtek, Petek, Sobota.

09.00- 20.00  znotraj delovnika po dogovoru. Naročanje preko telefona ali samostojno online.

bottom of page